• Moj pogled 2017–2022

  »Moj pogled na obdobje 2017–2022« predstavljam kot osnovo svoje kandidature za petega predsednika Republike Slovenije. Gradivo je izhodiščni premislek in je pripravljeno kot podlaga za javno najavo kandidature.

  Zakaj sem se odločil kandidirati za petega predsednika Republike Slovenije?

  Moj odgovor na to vprašanje je zelo preprost.

  S svojim znanjem, izkušnjami in delovanjem v minulih letih tako doma kot po svetu sem na najrazličnejših področjih in v okoljih dokazal, da razumem, kaj so to državni interesi in kako jih uresničevati. Resno, premišljeno in zavzeto, a tudi zadržano. Sproščeno, vedno pa pristno in s posluhom za ljudi. Na najbolj kriznih območjih, v najbolj razvitih državah in v slovenski soseščini. Tam, kjer se države šibijo pod bremeni zgodovine in sedanjosti, tam, kjer države počasi in mukoma okrevajo od razdiralnih konfliktov, a tudi v državah, ki so v svetovnem vrhu po razvitosti, blaginji in sreči. To so moje dolgoletne izkušnje, ki jih prinašam na predsedniško funkcijo. Delil jih bom z vsemi vami, še bolj in drugače, z močnejšim sporočilom kot že do sedaj.

  Naj še dodam: ko sem se pred 30 leti odpravljal v diplomacijo, mi je sodelavec v Krškem dejal naslednje: »Prepričan sem, da imaš dovolj moči, strasti in znanja za to delo.« Danes sem pa jaz prepričan, da bo rekel enako za mojo kandidaturo, ko bo izvedel zanjo. In zagotovo ne bo edini, ki bo tako mislil.

  Sedaj je napočil čas, da Slovenija dobi petega predsednika republike, ki bo samozavestno in pogumno stopil naprej. To bo storil tako, da bo na funkciji predsednika države okrepil njeno prvotno, državniško vlogo. Tak predsednik bo Sloveniji moral obrniti nov list in začeti pisati novo poglavje v njeni knjigi. Predsednik republike je tisti, ki mora to sprožiti in spodbuditi s pristno, iskreno željo ter namero. Treba je končati tranzicijo in stopiti naprej. Zato potrebujemo samozavest, upanje in zaupanje. Potrebujemo prekipevajočo energijo, ki mora biti spretno odeta v državniško zadržanost.

  Hkrati mora biti ravno predsednik republike tisti, ki se bo zavzemal, da bo Slovenija pravna, socialna država, kot to veleva ustava. Predsednik mora to početi in mi bomo to počeli skupaj. Vedno in povsod. Jasno in zavzeto.

  Prav tako je treba zagotoviti spoštovanje zakonov in enakost vseh pred zakonom. Treba je ustaviti revščino v Sloveniji. Mladim je treba dati možnosti in pokazati na smisel njihovega življenja. Starejšim je treba izkazati konkretno spoštovanje za njihovo delo v preteklosti. Nič ne zraste samo od sebe, vse je treba graditi iz roda v rod ter biti skrben gospodar. Predsednik republike se mora tega v celoti zavedati in to simbolizirati.

  Kot dolgoletni diplomat in veleposlanik, profesor in pisatelj z bogatimi izkušnjami iz gospodarstva, a tudi kot nekdanji športnik in preprost, skromen fant s slovenskega podeželja, vse to vidim zelo jasno, tako tudi delujem in sedaj želim to pokazati celotni slovenski javnosti, svojemu narodu.